søndag den 7. juni 2009

Kvinde, det er også dit DK! Et skridt er taget, lad os så få taget fat på resten...

Endnu et demokratisk valg er overstået i Danmark. Vi har valgt, hvordan vi vil repræsenteres og præsenteres i udlandet – på godt og ondt.
Spørgsmålet er nu, om demokratiet altid har en indflydelse på nationale og internationale forhold, eller om det bruges som et skalkeskjul til manipulation. Dette er spørgsmål, som er umådeligt svære at svare på, medmindre man har direkte adgang til reel information, eftersom analyser og undersøgelser blot er analyser og undersøgelser.

Tag f.eks. spørgsmålet om kønsligestilling. Her er det lykkedes at stagnere problematikken siden 90'erne, så:

(Jeg har ikke direkte adgang til hver enkelte kvindes situation i Danmark, og derfor må jeg tage statistikerne i brug.)

1/ Selvom uddannelsesniveauet mellem mænd og kvinder ikke længere kan tages ind som argumentation, så er der stadig en betydelig forskel på lønniveauet mellem de 2 køn. Nu handler det om arbejdsfunktioner, omend også det argument har meget lidt relevans.
Det kan bl.a. nu, efter indførslen af kønsopdelt lønstatistik pr. jan. 2007, påvises, at kvinder i gennemsnit skal arbejde 2 – 3 mdr. mere for at nå samme løn som mænd indenfor samme stillingsbetegnelse.

Desuden er det påfaldende, at der stadig bruges betegnelser som ”bløde” og ”kvindelige” fag om de faggrupper i samfundet, der samtidig er nogle af de mest fysisk og psykisk belastende, undervurderede og underbetalte.

2/ I 2007 besad 328 kvinder topstillinger som administrerende - og tværgående direktører mod mændenes 5.382. Af de kvinder ligger langt de fleste i den lave ende af toplønnen.

3/ Kvindelige politikere er stadigt stærkt underrepræsenterede både i Folketinget og Kommunerne. I 2007 fyldte kvinderne 37% i Folketinget og 27% i Kommunerne.

4/ Det estimeres, at kun 1 ud af 20 sager om seksuel kriminalitet begået mod kvinder i Danmark rapporteres. Heraf fører kun 1 ud af 5 sager til en dom.
Dette pga., at kvinden ofte kriminaliseres i sagsbehandlingen og at sagsbehandlingen generelt er for belastende.
Desuden hersker der stadig en holdning om, at det er i orden, når kæresten eller ægtemanden forgriber sig på kvinden – både i de private hjem og i det offentlige regi.

5/ Danmark er det eneste land i Norden, som fuldt ud legaliserer sexkøb. Og på trods af det, anslås det, at 80% af prostitution foregår skjult – oftest pga. menneskehandel. Dvs. at Danmark muliggør overgreb på udenlandske kvinder, som pga. deres status ikke har nogle rettigheder til vores sociale sikkerhedsnet overhovedet.
Der findes ca. 5.000 kvindelige prostituerede i Danmark. Heraf er ca. halvdelen af udenlandsk oprindelse.

6/ Til gengæld er danske prinsesser nu ligestillet med prinser i forhold til arv af tronen – som de sidste i Norden. Valget omkring Tronfølgeloven betød ikke så meget for mig, da jeg er republikaner. Hvad der virkelig betyder noget er ovenstående.


Jeg går på ingen måde ind for hverken positiv særbehandling eller kønskvotering, og det er der nok heller ikke den store fare for, at vi kommer til at opleve lige med det samme. Men for pokker, vi er nødt til at komme ud af starthullerne, hvis vi ikke vil tillade en holdning om, at ”sådan er det bare”.
Måske vores forkæmpere skulle koncentrere sig om at undersøge levevilkår og sociale i forhold, i stedet for at føre kampen for, at vi må bade topløse i svømmehaller...


Kilder: SFI, Dansk Statistik, LO, Politiken, Information.

Ingen kommentarer: