fredag den 14. marts 2008

Er DU racist?

Hvad er "politisk korrekthed"?

Er det en form for "hensynssyge", som vi har adopteret fra USA? Er det et tegn på en overvejende demokratisk tankegang? Er det en følge af, at vi "overtager" positive eller neutrale ord og giver dem en negativ værdiladning i vores daglige sprog? Er det eufemismer for de romantiske? Eller lever vi et tabu-belagt liv, som er påvirket af religion?

Jeg kan ikke gennemskue, om vi faktisk kan udelukke årsagerne fra hinanden. Min teori er, at den især florerer i vestlige, multi-etniske samfund som følge af undertrykkelse af minoriteter. USA og Tyskland har f.eks. en begrænsning i historien, som de er nødt til at nedtone i menneskets bevidsthed.

Giver det så frit spil for de grupper, de tidligere undertrykte, der har måtte kæmpe sig til en ligeværdig plads i samfundet?
Psykologisk set følger en nødvendig pendul-effekt i den undertryktes sind, hvor friheden ofte skal udnyttes i ekstrem grad. Men kan det føre til, at den tidligere undertrykte på den vis kan fastholde sig selv i offerrollen - kan det føre til en form for contra-undertrykkelse? Og hvor lang tid tager det, før tilgivelsen og/eller glemslen sætter ind?

Der er ca. lige så mange svar, som der er mennesker, der funderer og føler. Ord og betegnelser bliver opdelt i definitioner: oprindelig betydning, retslig betydning, social betydning, national/international betydning osv. Vores sprognævn må følge udviklingen i sproget og betydningen ændres.

Tag f.eks. ordet "racisme": Oprindeligt dækkede det Joseph-Arthur, comte de Gobineaus teori fra 1800-tallet om den hvide races overlegenhed. Derefter tilføjede Hitler antisemitisme i sin racelære. Det er herefter blevet udvidet til også at dække undertrykkelse af al etnisk herkomst, så kultur og religion og derefter sexuel orientering. Derfor lyder straffelovens §266b ( Racismeparagraffen, Link: http://www.retsinfo.dk/_LINK_0/0&ACCN/A20060100029 ):

§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed.

Det er desuden bredt acceptabelt at anvende begrebet overfor personer, der kritiserer politiske grupper.

Man kan ergo være racist overfor andre af egen race.

Men selvom vi, i den politiske korrektheds navn, er beskyttet i en retslig henseende, så bliver stort set ingen dømt for racistiske udtalelser eller handlinger. Heller ikke selvom ordet fylder meget i vores daglige tale.

Er det vores egen skyld, fordi vi har udvandet begrebet? Eller er det fordi vi trods alt ikke er så politisk korrekte, så racistiske udtalelser i dag er bredt accepterede?

Måske fungerer den, i forhold til "racisme", kun i internationale henseender?

Hvem kan, i det hele taget, finde beskyttelse i politisk korrekthed?



Ja JEG er forvirret...

Ingen kommentarer: